Καλως ήρθατε στην επίσημη σελίδα του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Ενημέρωση αγροτών για τους εργάτες και τα εργόσημα [ VIDEO ]

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ενημέρωση για τους εργάτες και το εργόσημο έγινε χθές στο φουρναράκειο Πνευματικό Κέντρο Φιλιατρών παρουσία πολλών αγροτών που παρευρέθησαν προκειμένου να ενημερωθούν αλλα και για να θέσουν τις δικές τους ερωτήσεις για το θέμα που έχει ανακύψει.

Η ενημέρωση έγινε με......

πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών σε συνεργασία με τον Δήμο Τριφυλίας και το Αστυνομικό Τμήμα Φιλιατρών.
Από πλευράς αστυνομικού τμήματος ενημέρωση σε επίπεδο αρμοδιότητας αστυνομίας έκανε ο Υπαρχιφύλακας Αθανάσιος Φωτόπουλος και από πλευράς του Δήμου οι υπάλληλοι Φωτεινή Στυλιανού και Γιάννης Αντωνόπουλος.

Στην εισαγωγή του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Γιώργος Αλεξανδρόπουλος, είπε ότι το πρόβλημα είναι οξύ καθώς τις προηγούμενες μέρες συνελήφθη αγρότης που απασχολούσε αλλοδαπό ο οποίος έφερε πλαστά δικαιολογητικά.

Ο Δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας είπε ότι είμαστε εδώ για να συμμετάσχουμε στον προβληματισμό που θα αναπτυχθεί. Δεν θέλουμε να νομιμοποιήσουμε την παρανομία αλλά για να αντιμετωπίσουμε ένα υπαρκτό πρόβλημα.
Είναι πρόβλημα οξύ και δεν αντιμετωπίζεται εύκολα.

Ο Κ. Φωτόπουλος αναφέρθηκε στις κατηγορίες εργατών οι οποίοι χωρίζονται σε Ευρωπαίους (Βούλγαρους - Ρουμάνους) και Εργάτες τρίτων χωρών που δεν ανήκουν στην Ευρωπαίκή Ένωση. Στην δεύτερη κατηγορία ζήτησε την προσοχή των αγροτών.

Για τους Ευρωπαίους είπε να ζητούν αν έχουν άδεια διαμονής.
Για τους εργάτες τρίτων χωρών ζήτησε την προσοχή των αγροτών γιατί πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό δεν έχουν χαρτιά.

Οι έχοντες τρίμηνες βίζες έχουν δικαίωμα μόνο για να κάνουν τουρισμό την χώρα. οχι για εργασία. Χρειάζονται άδεια εργασίας ακόμα και οι Ευρωπάιοι μετανάστες.
Η Αστυνομία δεν έχει καμία αρμοδιότητα να ελέγξει τα εργόσημα.

Ακολούθησαν πολλές ερωτήσεις από τους αγρότες σχετικά με τους αλλοδαπούς εργάτες οι οποίες απαντήθηκαν από τον κ. Φωτόπουλο.

Ακολούθως ενημέρωση για τα εργόσημα έκαναν οι δυο υπάλληλοι του Δήμου Φωτεινή Στυλιανού και Γιάννης Αντωνόπουλος.

Η κ. Στυλιανού, είπε ότι το εργόσημο το αγοράζει ο εργοδότης και είναι για νόμιμο εργάτη.
Συμφωνείται η τιμή και ο εργοδότης πηγαίνει στην τράπεζα και αγοράζει το εργόσημο στην ονομαστική του αξία που συμφώνησε και δεν είναι απαραίτητο να είναι ημερήσιο.

Ο Διευθυντής της Αγροτικής Διεύθυνσης Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος πρότεινε μια μεταβατική περίοδο μέχρι το καλοκαίρι, στην οποία οι εργάτες που είναι από την Ευρωπαίκή ένωση μας κατοχυρώνει η κίτρινη κάρτα. Η υπηρεσία μετανάστευσης να χορηγήσει αυτήν την κάρτα εργασίας σε όσους δεν την έχουν για να μπορέσουμε να έχουμε μεγάλο αριθμό.

Για τους Αλλοδαπούς εργάτες τρίτων χωρών είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει μετάκληση την οποία θα πρέπει η πολιτεία να στηρίξει.
Δεν είναι ότι καλύτερο να βλέπουμε τους εργάτες να τρέχουν στα καρπουζοχώραφα.

Παρακάτω σας παραθέτουμε αναλυτικότατα video όπου μπορείτε να ενημερωθείτε (όσοι δεν παρευρεθήκατε)







Από το Φιλιατρά News