Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου 2009

Επιστολή Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών για την τιμή του Ελαιόλαδου

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ
ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ

ΠΡΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
ΕΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΚΑΙ
ΜΕΣΣΗΝΙΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

«Πριν καν αρχίσει η ελαιοκομική περίοδος το ελαιόλαδο τιμάται με την εξευτελιστική τιμή των 2,20 ευρώ ανά κιλό. Στον Έλληνα καταναλωτή την ίδια στιγμή το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που παράγουμε τιμάται 6,25 – 6,75 ευρώ το λίτρο. Για την τάξη των πραγμάτων, αναφέρουμε πως το κιλό έχει 1.000 γραμμάρια ενώ το λίτρο 915 γραμμάρια.

Επειδή η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο λόγω του ότι νοιώθουμε απροστάτευτοι από ......

το ελληνικό κράτος, αφού δίνεται η δυνατότητα μέσα από συγκεκριμένες καταστροφικές πολιτικές για τον πρωτογενή τομέα, οι εμποροαγροτοδιατροφικές αλυσίδες να κανονίζουν τα τιμολόγια των αγροτικών προϊόντων κατά τα οικονομικά τους συμφέροντα και μόνο, δηλαδή αγοράζουν όσο πιο φτηνά μπορούν για να έχουν το δυνατόν μεγαλύτερα κέρδη, ταυτόχρονα δε να προσφέρουν στον πολίτη αναμφιβόλου αξίας προϊόντα και επικίνδυνα για την υγεία του. Θυμηθείτε την πρόσμειξη ελαιολάδου με σπορέλαια και ορυκτέλαια.

Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις, να σεβαστεί τον Έλληνα αγρότη, να τον ενισχύσει οικονομικά για να συμπληρώσει το χαμένο του εισόδημα και στα απλά ελληνικά, στη συγκεκριμένη περίπτωση να χρηματοδοτήσει μέσω της ΑΤΕ τις Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών να παρέμβουν στην εμπορία του ελαιολάδου.
1. Τρία ευρώ το κιλό ελαιόλαδο οξύτητας 0-1.
2. Παρέμβαση της ΕΑΣ Μεσσηνίας στην εμπορία με προκαταβολή 2,50 ευρώ ανά κιλό.
3. Να ανοίξει η ΕΑΣ Μεσσηνίας όλες τις αποθήκες που είναι παραμελημένες, όπως στα Φιλιατρά, ώστε να συγκεντρωθεί εκεί το λάδι.

Όλα τα παραπάνω είναι εφικτά και ταυτόχρονα κοινωνικά δίκαια, αρκεί να υπάρχει ανάλογη πολιτική βούληση.

Συνάδελφε Μεσσήνιε παραγωγέ, μην αφήνεις το ελαιόλαδο στα ελαιοτριβεία. Κατάργησε το εμπόριο χωρίς χρήμα. Παζάρεψε ο ίδιος το προϊόν σου. Μπορείς να πουλήσεις τις ποσότητες που χρειάζεσαι, τα υπόλοιπα στο σπίτι σου ή στις αποθήκες της ΕΑΣ ή του Συνεταιρισμού σου. Δεν μπορεί το Σεπτέμβρη το λάδι να έχει 2,80 και στο ξεκίνημα τη παραγωγής να έχει 2,20.

Ο ατομισμός είναι καταστροφικός ο δε συνεργατισμός είναι δημιουργικός και ασπίδα προστασίας στα δικαιώματά μας».

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Ο Πρόεδρος Αρ. Καναβός

Ο Γραμματέας Ιωάννης Γριβοκωστόπουλος

-

Δεν υπάρχουν σχόλια: