Καλως ήρθατε στην επίσημη σελίδα του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΜΠΛΟΚΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Την εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών, στο ύψος των Τεμπών, έκλεισαν από τη μία το μεσημέρι αγρότες της Θεσσαλίας.
Η κυκλοφορία διεξάγεται από Δομοκό Ν. Μοναστήρι - Φάρσαλα - Ελασσόνα.

Κομμένη σε τρία μέρη και η Κρήτη λόγω των μπλόκων των αγροτών σε δυο σημεία, ενώ κατελήφθη και το... αεροδρόμιο Ηρακλείου.
Σε όλη την Ελλάδα οι αγρότες με τα τρακτέρ τους βρίσκονται στους δρόμους και οι αποκλεισμοί εθνικών και περιφερειακών οδών είναι συνεχείς.

Στις δώδεκα το μεσημέρι, αγρότες της Καβάλας έκλεισαν συμβολικά για μια ώρα την Εγνατία Οδό και στα δύο της ρεύματα και την παλιά εθνική οδό Καβάλας - Ξάνθης στο ύψος της Χρυσούπολης Καβάλας, ενώ θα επαναλάβουν τον αποκλεισμό από τις 4 έως τις 5 το απόγευμα

Κινήσεις τρακτέρ και συγκεντρώσεις παρατηρούνται σε αρκετά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου και στους δρόμους προς τους συνοριακούς σταθμούς Προμαχώνα και Εξοχής.ΚρήτηΤην εθνική οδό Ηρακλείου - Χανίων, στο ύψος της Παντάνασσας, λίγο έξω από το Ηράκλειο απέκλεισαν σήμερα το μεσημέρι, αγρότες του Ηρακλείου και του Λασιθίου, μετέχοντας στις αγροτικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα.

Μετά τις 10 το πρωί οι διαμαρτυρόμενοι με αγροτικά αυτοκίνητα και τρακτέρ με μαύρες σημαίες, έφτασαν στο Ηράκλειο, που πραγματοποίησαν δυναμική προσυγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων.
Κατά τη διάρκεια της προσυγκέντρωσης διαβάστηκαν ψηφίσματα συμπαράστασης, ενώ τονίστηκε από τους ομιλητές ότι οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση, ζητώντας από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα για τους αγρότες.

Ακολούθως κατευθύνθηκαν στον κόμβο της Παντάνασσας, όπου και έχουν αποκλείσει την εθνική οδό, ενώ στη συνέχεια κατευθύνθηκαν και κατέλαβαν το αεροδρόμιο του Ηρακλείου, στην πίστα του οποίου βρίσκονται και τρακτέρ.

Όλες οι πτήσεις έχουν φυσικά ακυρωθεί, ενώ οι αγρότες δηλώνουν ότι το μόνο αεροπλάνο που θα επιτρέψουν να προσγειωθεί θα είναι εκείνο που θα μεταφέρει τον υπουργό Γεωργίας ή τον... πρωθυπουργό.
Μεταξύ των βασικών αιτημάτων των αγροτών είναι:

- Η καθιέρωση τιμών ασφαλείας σε όλα τα αγροτικά προϊόντα με κατώτερη τιμή στο ελαιόλαδο τα 2,80 ευρώ το κιλό.
- Η κατοχύρωση του αγροτικού επαγγέλματος και στήριξη του αγροτικού εισοδήματος τον κατά κύριο επάγγελμα αγροτών με οικονομική ενίσχυση 3.000 ευρώ.
- Η άμεση οικονομική στήριξη των συνεταιριστικών οργανώσεων για την απορρόφηση και την προστασία των αγροκτηνοτροφικών προϊόντων.
- Πρόγραμμα αναμπέλωσης νέας γενιάς για τη διάσωση της αμπελοκαλλιέργειας.
- Το πάγωμα των αγροκτηνοτροφικών χρεών για τρία χρόνια.
- Η επιστροφή του ΦΠΑ στο 15%.

Εξάλλου, την εθνική οδό Χανίων - Ρεθύμνου, στο Πλατάνι, απέκλεισαν από τις 11 το πρωί αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Χανίων.
Η κινητοποίηση οργανώθηκε με αίτημα την λήψη μέτρων για ........

στήριξη της γεωργίας και κτηνοτροφίας και σύμφωνα με τον πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδος, Γιώργο Γωνιωτάκη, οι αγρότες θα παραμείνουν στα μπλόκα μέχρι να λυθούν τα προβλήματά τους.
"Ζητάμε από την κυβέρνηση να ανακοινώσει μέτρα για στήριξη των αγροτών και κτηνοτρόφων" τόνισε ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ.
Οι συγκεντρωμένοι στο Πλατάνι ενέκριναν ομόφωνα ψήφισμα στο οποίο περιγράφονται τα αιτήματα του συλλαλητηρίου."
Ξύπνησε επιτέλους ο κοιμώμενος γίγαντας" τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων Ηλίας Χαλακατεβάκης.Στο Πλατάνι βρίσκονται συγκεντρωμένοι αγρότες από τους νομούς Χανίων και Ρεθύμνου ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Χανίων - Ρεθύμνου.

Από το σημείο του αποκλεισμού διέρχονται μόνο οχήματα έκτακτης ανάγκης, ενώ οι αγρότες αποφάσισαν να διαθέσουν αγροτικά προϊόντα σε προνοιακά ιδρύματα του νομού.Το ψήφισμα που ομόφωνα εγκρίθηκε θα παραδοθεί στο Νομάρχη Χανίων Γρηγόρη Αρχοντάκη με αίτημα να το προωθήσει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι αγρότες συγκεντρώθηκαν το πρωί στον κόμβο Κλαδισσού από όπου πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία στην πόλη των Χανίων για να φθάσουν λίγο μετά τις 11 το πρωί στο σημείο του αποκλεισμού.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές η σημερινή κινητοποίηση είναι μια από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων στα Χανιά ενώ την συμπαράστασή τους στον αγώνα των αγροτών εκφράζουν με ψηφίσματα τους φορείς του νομού Χανίων.

Όπως είναι γνωστό, η συντονιστική επιτροπή των κινητοποιημένων αγροτών είχε αποφασίσει για σήμερα, τα τρακτέρ, που έχουν συγκεντρωθεί σε αρκετά κομβικά σημεία των νομών, να κινηθούν με κατεύθυνση την εθνική οδό:
Οι αγρότες από τη Λιβαδειά και τον Ορχομενό, θα αποκλείσουν, το δρόμο στον κόμβο του Κάστρου της Βοιωτίας, στο ύψος του 110 χλμ της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας.
Συνάδελφοί τους από τα χωριά της Φθιώτιδας και της Βοιωτίας θα κλείσουν την παλιά εθνική οδό ανάμεσα στη Δαύλεια και την Ελάτεια.
Μπλόκο στην εθνική οδό θα δημιουργήσουν οι αγρότες από τη Φθιώτιδα και το Δομοκό, στο ύψος της Αλαμάνας, στο 208 χλμ της Αθηνών-Λαμίας.
Αγρότες από την περιοχή των Λιβανάτων και της Αταλάντης αποφάσισαν να «στήσουν» το δικό τους μπλόκο, στο ύψος των Λιβανάτων, στο 146 χλμ της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας.
Αγρότες από τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα και τα Φάρσαλα θα ενωθούν με τους συναδέλφους τους από το νομό Μαγνησίας για να φτάσουν στις Μικροθήβες και να αποκλείσουν τον κόμβο.
Οι αγρότες από τη Λάρισα θα κινηθούν προς τα Τέμπη για να αποκλείσουν εκεί την εθνική οδό.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τα μέλη των συντονιστικών επιτροπών στην εκπροσώπηση όλων των σημείων, όπου θα στηθούν μπλόκα με αγροτικά μηχανήματα, σε μια ενιαία συντονιστική επιτροπή με πανελλαδικό χαρακτήρα, η οποία θα συντονίζει το σύνολο των ενεργειών και θα αποτελεί το κατεξοχήν όργανο διαχείρισης των κινητοποιήσεων.
Στη Βόρεια Ελλάδα Γενική... πρόβα δυναμικών κινητοποιήσεων έκαναν την Δευτέρα οι αγρότες της Μακεδονίας στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση ότι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν μέχρι τα άκρα.
Έκλεισαν με τα γεωργικά τους μηχανήματα δρόμους σε τέσσερα διαφορετικά σημεία και από σήμερα δηλώνουν έτοιμοι να κλιμακώσουν ακόμη περισσότερο τον αγώνα τους.
Πρώτοι έκλεισαν δρόμο οι αγρότες του Νέστου Καβάλας.
Βγήκαν με τα τρακτέρ τους στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αλεξανδρούπολης, στο ύψος της Χρυσούπολης και από τις 12 έως τη μία το μεσημέρι διέκοψαν την κυκλοφορία των οχημάτων.
Τη σκυτάλη πήραν οι αγρότες του Κιλκίς, οι οποίοι από τις 12:30 έως τις 14:30 απέκλεισαν την είσοδο της πόλης.
Στην Πέλλα, η εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Φλώρινας παρέμεινε κλειστή από τις 14:00 έως τις 15:00 καθώς οι αγρότες των Γιαννιτσών είχαν τοποθετήσει τα τρακτέρ τους στην είσοδο της πόλης.
Σε ολιγόωρο αποκλεισμό του συνοριακού περάσματος Εξοχής προχώρησαν και οι αγρότες της Δράμας.

Στη Θεσσαλονίκη, οι αγρότες του κάμπου έχουν συγκεντρωθεί με τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Χαλκηδόνας και μέχρι στιγμή τηρούν στάση αναμονής και δεν έκλεισαν τον δρόμο. Ωστόσο, αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να το πράξουν άμεσα.Την ίδια στάση τηρούν και οι αγρότες της Χαλκιδικής, οι οποίοι έχουν παρατάξει τα τρακτέρ στο κόμβο της Τρίγλιας, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Μουδανιών.

Δυναμική είσοδο στις κινητοποιήσεις αναμένεται να κάνουν οι Σερραίοι αγρότες, οι οποίοι θα συγκεντρωθούν και πιθανότατα θα κλείσουν τον κόμβο του Πετριτσίου, ο οποίος οδηγεί στη Βουλγαρία.

Σήμερα, οι αγρότες της Εορδαίας θα συνεδριάσουν προκειμένου να καθορίσουν το μέλλον και τη μορφή των κινητοποιήσεωντους, ενώ οι συνάδελφοί τους στη Ροδόπη προγραμματίζουν για την Τετάρτη τον αποκλεισμό και των δύο εισόδων της πόλης.
Σε ρυθμό κινητοποιήσεων και οι αγρότες του ακριτικού Έβρου, οι οποίοι έχουν ανακοινώσει ότι την Κυριακή θα προχωρήσουν στον αποκλεισμό των τελωνείων Ορμενίου και Κήπων.