Καλως ήρθατε στην επίσημη σελίδα του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

ΠΑΝΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ

Μεγάλη προσέλευση στη μεσσηνιακή κινητοποίηση
Κλειστά Ασπρόχωμα, Τσακώνα, Καλό Νερό

Δεκάδες τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα βγήκαν χθες στους δρόμους της Μεσσηνίας αποκλείοντας τους κόμβους του Ασπροχώματος, της Τσακώνας και του Καλού Νερού, αφήνοντας στην ουσία αποκομμένο το νομό από την υπόλοιπη Πελοπόννησο.
Τα μπλόκα που είχαν στηθεί άνοιγαν έως το απόγευμα για μισή ώρα και έκλειναν για μία, ενώ ανοιγόκλειναν αυτόματα, όποτε υπήρχε επείγον περιστατικό. Τις βραδινές ώρες, σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη από το συντονιστικό όργανο, τα μπλόκα έμεναν κλειστά για δύο ώρες και άνοιγαν για μισή ώρα.
Η αγροτική κινητοποίηση ξεκίνησε το πρωί, όταν τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα συγκεντρώθηκαν στον κόμβο του Ριζόμυλου, τον οποίο απέκλεισαν συμβολικά για λίγο και στη συνέχεια τον άφησαν ελεύθερο. Μια ομάδα αποκόπηκε, αλλά σταμάτησε στην περιοχή της Ανάληψης, όπου περίμενε τον κύριο όγκο των διαμαρτυρόμενων.


Ξεκίνησαν με κατεύθυνση τον κόμβο του Ασπροχώματος, στον οποίο .....

έφθασαν το μεσημέρι. Τα τρακτέρ σκαρφάλωσαν στις νησίδες του κόμβου και άλλα απέκλεισαν τη διασταύρωση, ενώ μια ομάδα με 10 ελκυστήρες κινήθηκε προς την Καλαμάτα. Τα τρακτέρ έκαναν έντονα αισθητή την παρουσία τους ανεβαίνοντας στην κεντρική πλατεία της μεσσηνιακής πρωτεύουσας και στη συνέχεια επέστρεψαν στο Ασπρόχωμα.
Ορισμένοι από τους συγκεντρωμένους άδειασαν στο δρόμο ένα τσουβάλι με ελιές, εκφράζοντας έτσι τη διαμαρτυρία τους για την ιδιαίτερα χαμηλή τιμή του συγκεκριμένου αγροτικού προϊόντος, που από αυτό εξαρτάται η ζωή τους.
Παμμεσσηνιακό
συντονιστικό όργανο
Εκεί, συνεδρίασαν οι συντονιστικές επιτροπές που είχαν δημιουργηθεί και κατέληξαν στη δημιουργία ενός νέου οργάνου, που ανέλαβε πλέον το συντονισμό σε παμμεσσηνιακό επίπεδο.
Πρόεδρος του νέου οργάνου αναδείχθηκε ο Αριστοτέλης Κανναβός, αντιπρόεδρος ο Θαν. Κατσάς, γραμματέας ο Νικ. Γιαννακόπουλος, ταμίας ο Λαζ. Σύρνος, υπεύθυνοι Τύπου οι Αλέκος Γεωργόπουλος και Κυρ. Κωτσιόπουλος και μέλη οι Χαρ. Καλογερόπουλος, Νικ. Σινάνης, Θεοδ. Μάραντος, Παρ. Διονυσόπουλος και Ευστ. Πουλακίδας.
Στη σειρά των αιτημάτων που είχαν διατυπωθεί από τις συγκεντρώσεις των αγροτών στη Χώρα και στην Κορώνη, προστέθηκαν και άλλα. Το νέο συντονιστικό όργανο αποφάσισε επιπλέον να ζητήσει τη λειτουργία του Μητρώου Αγροτών, πλήρη διαφάνεια στη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων, που θα δίνονται για τις γυναίκες που συμπλήρωσαν σε ηλικία τα 50 χρόνια και για τους άντρες τα 55, τη δημιουργία εθνικού φορέα ελαιολάδου, καθώς και τιμή ασφαλείας για τα αγροτικά προϊόντα, που θα έχει άμεση σχέση με το κόστος παραγωγής, ενώ έδωσε στη συνέχεια συνέντευξη Τύπου.

Απόψεις
«Πιστεύω πως θα περάσουν τα μηνύματα του αγροτικού κόσμου. Τόσο καιρό μας κοροϊδεύουν», σχολίασε ο ένας από τους δύο εκπροσώπους Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου όλης της Μεσσηνίας, Κυριάκος Κωτσιόπουλος, ο οποίος στη συνέχεια σημείωσε με έμφαση πως η Μεσσηνία έδωσε το δικό της μήνυμα.
«Δεν έχουμε έσοδα, πεινάμε. Δεν είμαστε επαίτες για να μας δίνουν ψίχουλα. Είμαστε σε απόγνωση. Χρωστάμε παντού και το λάδι μας δεν έχει τιμή. Το πουλάμε δύο ευρώ και το αγοράζει ο καταναλωτής επτά και ζητάμε να μας στηρίξουν όλοι», σημείωσε ο αγρότης Χαρ. Πλήρης από τα Φιλιατρά.
Από την πλευρά του ο Λεων. Παπαχριστοφίλου από τους Γαργαλιάνους σχολίασε: «Στα 28 δισεκατομμύρια που έδωσε το κράτος στις τράπεζες, δεν είχε συμπεριλάβει τους αγρότες. Τώρα το κράτος δίνει 500 εκατομμύρια για εμάς και δεν ξέρει ποιο είναι το μητρώο των αγροτών, που έχει ξεκινήσει εδώ και 20 χρόνια. Τώρα θα γίνει το ξεσκαρτάρισμα των αγροτών; Πάνε να διασπάσουν τους αγρότες; Εμείς δε ζητάμε 500 εκατομμύρια ευρώ. Είναι πολλά προβλήματα που πρέπει να λυθούν. Άλλα που τα θέτουμε επί τάπητος και δεν παίρνουμε απάντηση. Δε ζητάμε λεφτά, αλλά να σκύψουν στα προβλήματα. Γιατί να υπάρχει, για παράδειγμα, αυτή η μεγάλη ψαλίδα μεταξύ των τιμών που πουλά ο παραγωγός και αγοράζει ο καταναλωτής; Γιατί να συρρικνώνονται οι τιμές των αγροτικών προϊόντων και εμείς να μην μπορούμε να αντιδράσουμε;».
«Είναι δίκαια τα αιτήματα των αγροτών», παρατήρησε από την πλευρά του ο δήμαρχος Αίπειας Νικ. Αναστασόπουλος. «Πέρσι το λάδι είχε 3 ευρώ και πρόπερσι 4, ενώ φέτος κατρακύλησε στα 2 ευρώ. Οι τιμές των λιπασμάτων έχουν αυξηθεί κατά 30%. Το καλλιεργητικό κόστος, γενικότερα, έχει ανέβει στα ύψη και το εισόδημα των αγροτών έχει πέσει στο ελάχιστο. Πώς θα καλλιεργήσουν οι άνθρωποι αυτοί; Πώς θα ζήσουν; Έχουμε οικονομική κατοχή και είναι επιβεβλημένη, υπό τις συνθήκες, η σημερινή (χθεσινή) τους παρουσία. Οι αγρότες αυτή τη στιγμή δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Το περσινό λάδι πουλιέται 1,50 με 1,70 ευρώ. Έπρεπε το κράτος να έχει δώσει επιχορήγηση στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών και να αγοράζουν 3 ευρώ τουλάχιστον, ώστε να έχουν ένα ελάχιστο ποσό», κατέληξε.
«Δε ζητούν κάτι παράλογο οι αγρότες» τόνισε ο δήμαρχος Κορώνης Θεοδ. Σαλαντής. «Εκείνο που ζητούν, είναι να μπορέσουν να καλύψουν τα καλλιεργητικά τους έξοδα, καθώς όλα έχουν εκτιναχτεί στα ύψη. Σε μια εποχή που άνοιξε ο διάλογος με τον υπουργό Γεωργίας, οι παραγωγοί ελαιολάδου που έχουν πολλά προβλήματα, δεν μπορούν να μείνουν εκτός των όποιων μέτρων και προγραμματισμών της κεντρικής διοίκησης. Η κινητοποίηση ήρθε στο καλύτερο χρονικό σημείο και στα μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση, θα πρέπει να συμπεριλάβει πρωτίστως τον τόπο μας. Υπάρχει μια δυσαρμονία και το κράτος θα πρέπει να ακούσει τους αγρότες και να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους».

Από Αλλαγή για τον Ισθμό
Εξάλλου, στις 9.00 το πρωί, στην περιοχή της Αλλαγής, λιγοστοί ήταν εκείνοι οι αγρότες της Μεσσηνίας που πήραν μέρος στην κινητοποίηση για τον αποκλεισμό του Ισθμού της Κορίνθου.
Εκεί, ο Γ. Αναστασόπουλος από το Πεταλίδι, παρατήρησε πως η πάλη για κάτι το καλύτερο δε γίνεται μέσα από το σπίτι ή στο καφενείο: «Βγες μπροστά. Κάτι θα καταλάβει η κυβέρνηση. Θα θορυβηθεί. Κι ας ανήκω στη Ν.Δ.». Ανέφερε ότι η κινητοποίηση θα έχει επιτυχία αν υπάρχει διάθεση συμμετοχής από τους θιγόμενους: «Όταν ο θιγόμενος δε συμμετέχει, βεβαίως δε θα έχει επιτυχία, αλλά ποιος θα του φταίει; Θα φταίει ο ίδιος. Άλλωστε, ξέρουμε όλοι την παροιμία που λέει ότι αν δε φωνάξει το παιδί δεν το ταΐζει η μάνα του. Η κάθε κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει προβλέψει ότι θα έχει τον κόσμο απέναντί της. Τα καμπανάκια έχουν χτυπήσει πολύ καιρό πριν». Μάλιστα, αναρωτήθηκε ακόμη αν υπάρχει πλαίσιο που θα προστατεύσει το ελαιόλαδο.

Πρόταση Χρ. Μαλαπάνη
για στήριξη των αγροτών
Πρόταση για έκδοση ψηφίσματος συμπαράστασης στις κινητοποιήσεις των αγροτών κατέθεσε κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ανατροπή» Χρήστος Μαλαπάνης.
Ο κ. Μαλαπάνης στην πρότασή του θέτει μια σειρά από αιτήματα για την άμεση στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών, αλλά και θεσμικά μέτρα.
Τα μέτρα στήριξης του εισοδήματος που προτείνει είναι:
•Να ενεργοποιηθεί άμεσα η διαδικασία για την ενίσχυσή τους, εφαρμόζοντας τον κανονισμό των de minimis της Ε.Ε. που επιτρέπει την χορήγηση 7.500 ευρώ για κάθε γεωργική εκμετάλλευση σε μία 3ετία.
•Χρηματοδότηση της ΕAΣ Μεσσηνίας με την εγγύηση του δημοσίου για τη συγκέντρωση του ελαιόλαδου σε τιμές που να υπερκαλύπτεται το κόστος παραγωγής.
•Άμεση αποζημίωση των αγροτών στο 100% για απώλεια παραγωγής από οποιοδήποτε ζημιογόνο αίτιο.
•Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε όλους τους κτηνοτρόφους 50 ευρώ ανά πρόβατο -αίγα και 250 ευρώ ανά αγελάδα-χοιρομητέρα.
•Άμεση και πλήρη αποζημίωση στο 100% των πυρόπληκτων αγροτών και ενίσχυση των κτηνοτρόφων με δωρεάν ζωοτροφές.
•Άμεση εξατομίκευση ζημιών και αποζημίωση ελαιοπαραγωγών από τα ΠΣΕΑ για το φυτικό κεφάλαιο.
•Αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ από 7% σε 15% σ’ όλους τους παραγωγούς και επιπλέον αύξηση στους πυρόπληκτους.
•Επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου στο 4% επί της τιμολογημένης αγροτικής παραγωγής.
•Απαλλαγή από τα ΕΤΑΚ.
•Απαλλαγή εισφοράς πρόσθετης ασφάλισης στο ΟΓΑ για μία διετία.
•Πάγωμα δανείων για 3 χρόνια.
•Κατάργηση όλων των παρακρατήσεων, εκτός του ποιοτικού, το οποίο πρέπει να αναθεωρηθεί

ΠΗΓΗ: ΘΑΡΡΟΣ